diumenge, 1 de març del 2009

Falange de turisme a Araba

Una «jornada de camaradería», en paraules de Saénz de Ynestrillas, va ser la qual va pretendre escenificar ahir Falange Espanyola en Trebiñu. Una mica més de 50 feixistes van acudir per a reivindicar la «españolidad» del cor de Araba. Fortament escortats, van llançar les seves proclames i es van anar per on van venir.
A l'hora prevista (13:00 h.) es va presentar a la població basca un autocar de dues plantes ple a besar d'espanyols. Immediatament, el grup d'unes setanta persones és envoltat pels agents antidisturbis. Entre crits de «Unidad Nacional» i «Patria, justicia, revolución», inicien a peu el seu camí fins al poble, guiats per una pancarta que subjecta, entre uns altres, el Ynestrillas. "Treviño és Castilla. Castilla Salva España'' és el lema de la seva nova visita a Euskal Herria. Enfundats la majoria en la seva habitual indumentària de jaqueta negra, vaquers clars i sabates, adornats amb ulleres fosques, avancen a pas lent mentre un dels veïns comenta pel baix: «Quant cabró!». Entre crits i banderes espanyoles, algunes amb el jou i les fletxes, arriben a la plaça principal, on se situa l'ajuntament, governat pel PP. A l'apropar-se, se n'adonen que a la part alta del campanar de l'església, el vent agita una bandera basca i desenes de ikurrinyes pengen de la seva balconada. «Cura, cabrón, tírate del torreón!», claca un del grup, mentre irrompen amb pas militar en la petita plaça. El cordó policial obliga a la premsa i els escassos veïns presents a retirar-se fins a un cap de carrer. «España, España», criden els concentrats. Però entre la tolla d'estanqueres, una ikurrinya sobresurt, penjada d'una finestra. La seva pretesa pica a Trebiñu no serà completa. «Ikurriña no, española sí», criden contra ella una vegada i una altra. «Tots a l'una, puta Batasuna!», criden gran part dels visitants foranis. «A això han vingut?», es pregunta un jove que observa a l'altre costat dels antidisturbis, mentre ha d'aguantar uns vives al coronel Tejero. Són les 13.15 i entre crits de «Menos manos blancas, más mano dura» i «Vasconia, española i cristiana», Ynestrillas es desprèn de la seva negra jaqueta i pren la paraula des d'un faristol, sota el pòrtic parroquial. «Buenos días, gracias por haber venido a este pedazo de Castilla...».
Quaranta minuts després del bla, bla, bla i d'una impagable lliçó d'anacronisme històric, l'orador finalitza amb un enardit «Arriba España!», ovacionat pels seus adoctrinats cadells. Per si els seus quaranta minuts no haguessin estat suficient per a llisonar als seus «camarades », ara és Manuel Andrino, cap territorial de la Falange a Madrid, qui pren la paraula per a seguir amb el bla, bla, bla i acarnissar-se amb «esa basura de bandera que se llama ikurriña». Acabat l'acte i després d'un intent fallit d'arrencar les ikurrinyes penjades d'algun balcó marxen del poble i d'Euskal Herria. Són les 14.30. L'autobús arrenca. Encara arriben a temps d'anar a veure el Reial Madrid-Espanyol.