dimecres, 24 de juny del 2009

Festa Major



Diu la Vikipedia que una festa major és el conjunt de solemnitats amb què una població celebra el patronatge d'un sant, l'advocació a una Mare de Déu de la localitat o commemora un fet important de la seva història o tradició.

Les festes majors són el punt de trobada d'una comunitat local que es reuneix anualment a l'entorn d'uns escenaris comuns –la plaça, el cafè o l'església– i que afirma la seva existència com a col·lectiu a partir d'uns referents simbòlics compartits.

Històricament les festes majors era el moment que el poble sortia al carrer a festejar i a xalar, a conviure i compartir, a donar i rebre, o simplement a sentir-se viu. No hi havien diferències ni disputes, ni comptes pendents ni feines a fer. Simplement estaven de festa.

Anys, o segles després, tot això es va anar desvirtuant. Quelcom va anar introduint adoracions a sants que després va convertir en patrons, les classes dirigents poc a poc es van anar separant d'aquesta barreja que feia el poble i el que es pitjor hom va posar l'accent de la festa en un folklorisme mal entès i el va treure, l'accent, de la festa del i pel poble.

Però tot això està canviant. I cada cop més, es fàcil trobar-nos festes alternatives en viles i ciutats, o llocs que farts de festes tallades pel mateix patró reinventen altre tipos de celebració. I justament ací volia arribar, perquè resulta que hi ha un petit llogarret al mig del Ripollès que torna un altre any a organitzar una festa major en majúscules. Una festa major feta i pensada pel poble. Ens veiem a l'Hostalet