dissabte, 2 de febrer del 2008

Jaume I, 800 anys

Tal dia com avui de fa vuit-cents anys va néixer a Montpeller el rei Jaume I el Conqueridor. Per tot el país es preparen nombroses celebracions per recordar aquesta data, com desfilades a València o llegides populars del "Llibre dels fets" a Ciutat de Mallorca.
Divendres passat en Vicent Partal des del seu bloc feia una crida a tots els blocs per reproduir en aquesta data un fragment de la seva obra el Libre dels feits i la imatge del Penó de la conquesta que es conserva a l'Ajuntament de València.
Era molt difícil tria un sol fragment, entre altres coses per les dificultats que comporta llegir en català antic, i per això he triat un tros que apareix la vila de Montblanc.


107. E quant uench que fo el dia clar recollim nos en les galees, e entram nosen regatan al port qui es plaia de Terragona: e les gents de la vila acuyliren nos alegrament, homens e fembres, e ab senyeres. E quant nos haguem menjat, e la roba tota treyta de les galees que hauien nostres homens, e els mariners, leuas uent de lebeg, e feu lo tan fort que les galees que estauen fortes denant lo603 qual feu larquibisbe Nesparech, e ha nom sent Miquel, e en cada galea hauia604 •III• homens, los •IIII• ne moriren, e estorçeren ne los •II• E aqui nos mostra gran miracle nostre Senyor. E quan haguem estat en Terragona anam nosen en Montblanch, et a Leyda, e en Arago, e si neguns homens del mon podien be acuylir lur senyor ab prosessons, e ab alegria, e ab gran plaer, per tot loch on passauem, els ho fayen a nos, e grayen a Deu tot lo be que Deus nos hauia feyt.