dilluns, 11 de febrer del 2008

La Policia espanyola deté 14 representants abertzales

Sembla la història de mai acabar. Els demòcrates espanyols continuen detenint a representats de l'independentisme basc. La Policia espanyola, a instàncies del jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón, ha arrestat aquesta matinada a Bizkaia, Gipuzkoa i Nafarroa 14 membres de l'esquerra abertzale que el magistrat acusa de delictes "d'integració", "col·laboració" i "associació il·lícita". Els detinguts, incomunicats, han estat traslladats a Madrid.

Entre els arrestats es troben els membres de l'esquerra abertzale Karmelo Landa, Mikel Etxaburu i Karmele Aierbe que ahir van anunciar a Bilbo una jornada de vaga general que va ser convocada per a aquest pròxim dijous contra la "repressió judicial, política i policia". Landa va ser detingut al seu domicili de Bilbo i Aierbe, a Ataun. Se sap que Etxaburu ha estat arrestat a Bizkaia. Sembla que la justícia espanyola els volgués premiar per la seva decisió de sortir a donar la cara davant la premsa i explicar la situació actual a euskal herria

També han estat detinguts els membres d'EHAK Jesús María Agirre i Sonia Jacinto (aquesta última a Errenteria), a qui el passat dia 6 el magistrat els va imputar (al costat del president d'aquesta formació, Juan Carlos Ramos) un delicte de "col·laboració amb Batasuna i un altre "d'associació il·lícita".

El delegat del Govern espanyol a Nafarroa, Vicente Ripa, ha assegurat que José Manuel Jurado, exregidor d'EH a Atarrabia, ha estat detingut al seu domicili d'Arraitz-Orkin, a la vall d'Ultzama, on la Policia espanyola s'ha apoderat d'un ordinador i diversa documentació.

Per una altra part Peio Gálvez, d'EHAK, va ser arrestat al seu domicili d'Urretxu després que els cossos policials retinguessin el seu germà a prop del domicili de la seva mare, a Zumarraga, perquè li indiquessin on vivia el detingut.

Així mateix, la Policia espanyola ha arrestat aquesta passada matinada a Cordoba a la membre de l'esquerra abertzale Nuria Alzugarai, després d'haver estat visitant un pres polític, segons Askatasuna.

El polític independentista Aitor Aranzabal ha estat arrestat a Bergara; Eusebio Lasa a Errenteria; Mikel Garaiondo a Leitza; el membre d'EHAK Joseba Zinkunegi a Elgoibar, i els exregidors de Batasuna Josetxo Ibazeta i Iñigo Balda, a Donostia.

Segons fonts jurídiques citades per l'agència espanyola Efe, Garzón imputa delictes "d'integració i col·laboració amb organització terrorista", "associació il·lícita", i els atribueixi un "paper" de "dinamitzador" de les acitvitats d'EHAK.

EITB ha informat que els detinguts han estat traslladats Madrid per ser interrogats per la Policia espanyola i es preveu que dimecres compareguin a l'Audiència Nacional. Fins llavors romandran en sota el règim d'incomunicació