diumenge, 7 de desembre del 2008

La policia assassina a un jove anarquista en el centre d'Atenes

Diverses fonts apunten com causa de la mort a un tret a boca de canó a l'alçada del cor per part d'un policia antidisturbis. Sobre les 10 de la nit del dissabte 6 de desembre, un cotxe de policia feia la seva ronda regular en el barri de Eksarchia, en el centre d'Atenes. La zona de Eksarchia ha estat des de sempre un punt de trobada per a activistes d'esquerres i té tradició en l'activitat política militant. És comuna que la vigilància policial en la zona es caracteritzi per pràctiques de gallet fàcil tal com si estiguessin en territoris ocupats.
Fa uns anys ja va pasar a Genova i a França, i ara a Grècia, estem asistint a les noves regles de joc per a la policia capitalista. Si llances una ampolla, ells et disparen.
Alguns companys han vist el cotxe policial i han manifestat de forma clara el rebuig a la seva presència com una provocació cap al barri. Així, els companys van llançar pedres i ampolles d'aigua contra els policies, al mateix temps que els deien que marxesin. Els policies que anaven en el furgó d'antidisturbis formen part d'un grup d'elit , els
“blue-suits”, que han estat creats amb l'objectiu específic de reprimir manifestacions polítiques. Estan especialment entrenats i políticament adoctrinats. Dos d'ells van sortir del cotxe, van llançar diverses granades antidisturbis contra els companys. Un dels policies va desenfundar la seva pistola i va disparar a sang freda a l'alçada de l'estómac del jove de 15 anys. Aparentment els seus ordres eren les de respondre amb contundència contra qualsevol cosa que es pogués interpretar com una "provocació". El jove va morir 15 minuts després d'haver estat traslladat a l'hospital. El seu nom era Andreas Grigoropoulos i és un més en una llarga llista d'assassinats per l'estat.
De manera espontània centenars de persones van sortir al carrer en el centre de moltes ciutats de Grècia. En Atenes, centenars de persones es van congregar a les portes de l'Hospital, amb la idea de prevenir que la policia entrés. Una mica més tard la policia antidisturbis va atacar a manifestants en el barri de Exarchia, resultant detinguda una persona.

A la tarda es va celebrar una assemblea espontània a la Universitat Politècnica i també es van produir disturbis en tot el centre de la capital, on bancs i oficines policials van sofrir atacs. Les protestes es van perllongar fins a la matinada.
Mentrestant una manifestació espontània va ser atacada per la policia amb gasos lacrimògens al mateix temps que tres edificis universitaris van ser ocupats: la facultat de Econòmiques, el "Pantion" i la facultat de Dret.
Salts, manifestacions , acció directa i disturbis es van donar en tot el centre de Thesalonika. Una gran manifestació espontània va tenir lloc al mateix temps que dos edificis policials van ser atacats. Alguns bancs van ser incendiats al carrer Egnatia. El carrer principal de la ciutat va ser tallat per barricades de foc durant diverses hores. S'han rebut notícies d'accions a Yannena, Iraklio, Chania, Komotini, Mitilini, Xanthi, Serres, Sparta, Alexandropolis i Volos. Hi ha convocades manifestacions en totes les ciutats de Grècia. Segons mitjans comercials, dos ministres van proposar la seva pròpia dimissió, sense ser acceptades pel primer Ministre. Els dos policies implicats han estat detinguts sota l'acusació d'assassinat. Ells insisteixen que la bala que va matar al jove va rebotar a causa d'una etiqueta metàl·lica a conseqüència de la qual cosa es va desviar fins a estómac de la víctima.

S
i teniu temps podeu llegir "muerte accidental de un arnaquista" de Dario Fo.Veureu que passen els anys però poques coses canvien.