dimarts, 5 de maig del 2009

Centenari de la Revolució a Barcelona


En commemoració del centenari de la Revolució de Barcelona de 1909, coneguda com la Setmana Tràgica, i de l'execució del pedagog i fundador de l’Escola Moderna, Francesc Ferrer i Guàrdia, el col.lectiu les trinxeres fan acte al Tarrós per presentar el llibre de la Dolors Marin.
El proper dissabte 9 de maig, a les 18h, a les Escoles del Tarròs (Urgell).
Ja podeu trobar a les llibreries La semana trágica. Barcelona en llamas, la revuelta popular y la Escuela Moderna, de Dolors Marín Silvestre.
Dolors Marín és doctora en Història Contemporània. Ha treballat sobre la formació de la cultura llibertària a Catalunya, els grups d'afinitat i la resistència armada al franquisme. Ha publicat, entre altres, llibres com Clandestinos: el maquis contra el franquismo (2001), Francesca Bonnemaison: educadora de catalanes (2004) o Ministros anarquistas (2005), i té en curs de publicació la seva tesi doctoral, De la llibertat per a conèixer al coneixement de la llibertat. Col·labora amb la nostra associació en l'àmbit de memòria històrica i ha treballat sobre l'obrerisme a Reus al voltant del 1900, publicant –amb Salvador Palomar– Els Montseny-Mañé, el laboratori de les idees (2005).
La Setmana Tràgica és recordada fonamentalment com un esclat de violència popular, amb la crema d'esglésies i convents a Barcelona. Una vaga general, convocada amb la intenció d'impedir que embarquessin els reservistes cridats a la guerra del Marroc, va esdevenir una revolta al carrer, a Barcelona i a altres indrets del país. La guerra només servia, als ulls del poble, per defensar els interessos d'una empresa minera. L'exèrcit comptava amb un sistema de reclutament que possibilitava que els rics es lliuressin del servei militar. Una mobilització, a més, que portava a l'Àfrica treballadors que ja tenien família al seu càrrec.
Dolors Marín s'aproxima a aquesta revolta que enfrontà al carrer dues formes d'entendre la vida, el treball, la ciència o la relació entre les persones, entre l'omnipresència de l'Església a la societat i l'efervescència dels ideals laics i racionalistes, amb un personatge que esdevingué central per a la repressió, Francesc Ferrer i Guàrdia i la seva Escola Moderna. Conèixer els fets i el context d'aquesta revolta és indispensable per entendre la història de Catalunya i d'Espanya a la primera meitat del segle XX.
Dolors Marín inaugurarà –amb una conferència, el proper divendres 30, a 2/4 de 8 del vespre, a la Sala del Castell (Arxiu Històric) de Reus– el cicle d'activitats sobre cultura, educació popular i moviment obrer que Carrutxa portarà a terme durant aquest any 2009, centenari de la mort de Francesc Ferrer i Guàrdia.